
Exempel på resultat som presenteras
- Provtagningarna i Mälaren 2024 visar att sjön fortsätter att värmas upp. Ytvattentemperaturen i maj var 3,8 grader varmare än medelvärdet för 30år (1964–1993) vilket innebär att sjön temperaturskiktas tidigare.
- De stora nederbördsmängderna som kom i augusti 2023 påverkade vattenkemin tydligt vad gäller vattenfärg. Inte sedan 2001 har vattenfärgen varit så hög i sjön.
- Sjöns gradient av kalcium beskrivs med höga värden i några småvikar i väster och östra kanten av Mälaren, där också tätheterna av vandrarmusslor i andra studier visats höga.
- För växtplankton visade andelen cyanobakterier av kvävefixerande typ att de dominerar cyanobakterierna i västra delen av Mälaren. Där är fosforhalterna högre samtidigt som kvävehalterna är lägre medan förhållandet är det motsatta i nordöstra Mälaren.
- Vid bottenfaunaprovplatserna saknas fortfarande vitmärlor, men de hittades i en uppföljande inventering vid andra lokaler i östra Mälaren i låga tätheter.
Utöver det presenteras fem studentarbeten kopplade till dricksvattenproducenternas utmaningar samt två forskningsresultat. En avhandling om mikroplasters effekter på mikrober och små bottenlevande djur, samt en syntes om vad som krävs för att man ska kunna använda renat avloppsvatten för bevattning utan risk för hälsa och miljö.
Trevlig läsning!