- Delprojektets namn: Minskad spridning av giftiga båtbottenfärger i Mälaren
- Startdatum: mars 2021
- Slutdatum: december 2024
- Parter: Miljöförvaltningen Stockholms stad och Mälarens vattenvårdsförbund
Delprojektets mål
Syftet med projektet var att skapa ett nätverk för kommuner runt Mälaren för att underlätta erfarenhetsutbyte och samsyn kring frågor som rör giftig båtbottenfärg för att på så sätt verka för minskad spridning av giftiga båtbottenfärger till Mälaren. Det långsiktiga målet för projektet är att uppnå god kemisk status i hela Mälaren med avseende på TBT samt att gränsvärdena för de särskilda förorenande ämnena (SFÄ) koppar och zink inte överskrids.
Förväntade resultat
- Erfarenhets- och kunskapsutbyte mellan kommuner runt Mälaren kring frågor som rör giftig båtbottenfärg.
- Ökad samsyn mellan kommuner och nationella myndigheter kring frågor som rör giftig båtbottenfärg.
- Minskade utsläpp av TBT, koppar och zink till Mälaren.
LIFE IP Rich Waters är ett av Sveriges största projekt för bättre vatten. Målet för LIFE IP Rich Waters är att förbättra vattenmiljön, främst i de mellansvenska vatten som rinner ut i och påverkar Mälaren och norra Östersjön.
Användningen av giftiga båtbottenfärger – så kallade biocidfärger – bidrar till att miljögifter sprids till Mälaren. Även om dessa färger idag inte är tillåtna i Mälaren har många båtskrov ändå gamla färglager kvar, som innebär risker för både miljö och hälsa. Förhöjda halter av biociderna tributylten (TBT) och koppar gör att miljökvalitetsnormerna för god ytvattenstatus överskrids i flera av Mälarens vattenförekomster.
Stockholms stad och Mälarens vattenvårdsförbund (MVVF) har inom ramen för projekt LIFE IP Rich Waters startat ett nätverk för kommuner runt Mälaren för att underlätta utbyte av erfarenheter och kunskap samt för att skap ökad samsyn kring frågor som rör giftig båtbottenfärg.
Nätverket ska fungera som plattform och nav för kommunernas gemensamma arbete. Syftet med nätverket är att kommunerna runt Mälaren tillsammans ska verka för minskad spridning av giftiga båtbottenfärger till Mälaren. Målet med arbetet är att uppnå god kemisk status i hela Mälaren med avseende på TBT samt att gränsvärdena för de särskilda förorenande ämnena (SFÄ) koppar och zink inte överskrids.
Resultat
Ett kontaktnät för tillsynshandläggare på kommunerna har bildats, och erfarenheter om tillsyn av båtbottenfärger har utbytts.
En informationsbroschyr om båtbottenfärger, lagstiftning kring detta och alternativ för att hålla båtbottnarna fria från påväxt, har arbetats fram och fått bred spridning runt Mälaren.
Användningsområden för resultaten
Samtliga fritidsbåtsägare och de handläggare som arbetar med tillsyn av fritidsbåtshamnar sötvatten, kan använda sig av informationsmaterialet som tagits fram inom projektet.